Schrijfoefening: Een kort verhaal in 5 minuten

Je wilt een kort verhaal schrijven maar hebt geen inspiratie. Denk er niet langer over na en laat het vanzelf komen met deze schrijfoefening.

Nodig:
-pen
-papier
-stopwatch

Als eerste vat je je innerlijke editor bij de kraag en schop je hem/haar de kelder in. Editors zijn fantastische wezens maar niet bij het creatieve proces. Daar zorgen ze door hun kritische aanwezigheid alleen maar voor blokkades.
Je innerlijke editor zit nu onderaan de trap. Doe de deur dicht en het liefste nog op slot zodat die straks zeker niet over je schouder mee staat te kijken tijdens je schrijfoefening.

Vervolgens neem je pen en papier. Doe deze schrijfoefening niet op de computer want dat vertraagt het creatieve schrijfproces. Je moet de woorden laten stromen en niet lastig gevallen worden door autocorrect.

Nu noteer je bovenaan je papier 3 krachtwoorden die niets met elkaar te maken hebben. Dit zijn zelfstandige naamwoorden of zelfstandige werkwoorden. Het zijn woorden die meteen een beeld oproepen. (leeuw, niezen, water, schieten, etc..)water rimpels

De regels van deze schrijfoefening:
1. Schrijf zo snel als je kan.
2. Stop na 5 minuten.
3. Niet nadenken en niet corrigeren.
4. 1 van de 3 woorden moet je eerste woord zijn, daar begin je mee.
5. De 2 andere woorden moeten in de eerste alinea voorkomen (een alinea bestaat uit ca. 4 zinnen)

Als je denkt dat je eerste verhaal van topkwaliteit moet zijn, dan zal het niet goed zijn. Als je denkt: “Ik moet snel schrijven,” dan zal het kwaliteit zijn! -Ine van Hofstraeten-

Zet je timer op vijf minuten (en zorg dat je hem niet kan zien aftellen) en ga aan de slag!
Het resultaat kan je eventueel gebruiken als basis voor een uitgebreider verhaal, als basis voor een Rondeel of gewoon zo.
Veel plezier!

Ik deel met jullie graag mijn eerste poging.

Zon – Water – Rimpels

De zon schijnt en je zit aan het water. De geur van herfstbladeren hangt om je heen. Je rimpels vertellen het verhaal van je leven. Geen glad gestreken weg maar een leven vol splitsingen.

Nu ben je alleen. Jaren deelde je met die bijzonder warme ziel die er altijd voor je was. Een auto ongeluk en het was voorbij. Het heeft gelukkig lang  mogen duren, jullie samenzijn. Zeventien is een mooie leeftijd.

Lange wandelingen langs de oeverkant. Eenden opjagen. Een lik over je hand in het voorbij rennen. Je kijkt uit over het water vanop het bankje naast zijn graf. Een kruis in de tuin. Hij zwom zo graag.

Ik lees graag jullie verhaaltjes en ben benieuw of jullie ook iets aan deze schrijfoefening hadden?

Veel liefs, Lyssa

Deze schrijfopdracht ontdekte ik op: http://www.passievoorschrijven.be.
Alle dank aan Ine Van Hofstraeten voor deze leuke oefening.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s