Schrijfoefening: is dit het echte leven, of is het fantasie?

Iets wat we ons natuurlijk allemaal wel eens afvragen; leven we in een droom, in de Truman show of is dit gewoon het echte leven? 
Voor deze oefening neem ik punt zes, zeven en acht van Arie Storms ‘levendige personage’ samen. (Uit zijn boek: Het schrijven van een roman)

6. Het levendige literaire personage is tegelijk echt en onecht
7. Weet op de een of andere manier dat het fictie is. Hij of zij is zich bewust van iets wat hij niet weet.
8. Gelooft oprecht dat het bestaat (precies zoals wij, mensen en dus geen personages, denken dat we bestaan.)

Arie Storm geeft het volgende voorbeeld uit het eerste verhaal ‘De jongen met de viool’ uit ‘De mensen thuis’ van Thomas Rosenboom:

Het was een glasheldere dag, de lucht een blauwe diepte zonder vlek of veeg, slechts vaal verschietend naar de horizon achter de huizen en het park. Maar recht boven hem: peilloos blauw, een louter blauwe duisternis. Was het heelal een blauwe nacht? Je stak je hand uit en die kon je niet meer zien: verdwenen in het blauw. Heldere lucht rook je niet, zomin als je helder water kon proeven, maar blauwe lucht? Wat was er zo blauw, in de lucht? Waterdamp? De damp van blauw water? ……

Schrijfoefening 7:

Denk aan een moment waarop je zelf dacht in je leven dat alles misschien niet echt was. Dat je jezelf vragen stelt bij je eigen lichaam en de wereld om je heen. Loopt je schaduw even snel? Zit je schaduw echt vast? Je staat ‘s nachts op om naar toilet te gaan, maar ben je wel echt opgestaan of ben je nog aan het dromen? Hoe weet je dat?

Schrijf zo’n idee verder uit.
Laat deze gedachte vanuit jezelf uit je personage komen. Doordat het personage zich vragen stelt over zichzelf en de wereld om hem heen, net zoals echte mensen, wordt hij alleen maar echter. Levendiger, zou Storm zeggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s